Kto je žena z plagátu?

Nedávno uzrel svetlo sveta plagát, ktorý informuje o 35. veľtrhu starožitností Antique – jar 2015. Dominuje mu nádherná socha – akt ženy v póze, ktorá upúta pozornosť takmer okamžite.

Ide o postavu tanečnice – primabaleríny – Jelizavety Nikolskej de Boulkin, ktorú vytvoril sochár Emanuel Kodet v dvadsiatych rokoch 20. storočia v štýle art deco. Je z lešteného bronzu a jej výška dosahuje približne 100 cm. Podľa portálu http://www.artplus.cz sa jedna takáto socha sa predala minulý rok 30. 3. 2014 v aukcii European Arts za 264 000 Kč. Áno, a existuje ich viac! A to v rôznych materiálových, či farebných obmenách…

132919  Emanuel Julian Kodet

Socha J. Nikolskej – Primabalerína – je tiež súčasťou reštaurácie La Rotonde v Prahe. Táto reštaurácia sa, okrem vynikajúcich jedál, pýši aj elegantným art deco interiérom.

GLU3f7e4e__TOM2324

Jelizaveta Nikolská

Jej meno nie je dnes veľmi známe. No v období prvej republiky patrila k výrazným osobnostiam Národního divadla vo vtedajšom Československu. Jelizaveta Nikolská, vlastným menom de Boulkin, sa narodila 24. 10. 1904 vo Vladivostoku, kde navštevovala gymnázium a konzervatórium. Potom nastúpila ako členka baletného súboru do tamojšieho divadla. Zanedlho sa vypracovala na poprednú sólovú tanečnicu a vystupovala napríklad aj v Paríži, Káhire alebo vo Varšave. V roku 1922 z politických dôvodov opustila Sovietsky zväz a usadila sa v Československu.

V roku 1923 sa stala sólovou tanečnicou baletu Národního divadla, neskôr bola primabalerínou (1934-1941) a baletnou majsterkou (1937-1941). Jej úspech bol založený na prepojení tradícií ruského klasického tanca s modernými prvkami a akrobatickými výstupmi. Súčasníci oceňovali i jej oslnivo krásny zjav.

V období pražského povstania v máji 1945 sa jej podarilo odcestovať z Európy, usadila sa vo Venezuele, kde v roku 1955, vo veku 50 rokov, zomrela. (Zdroj: http://www.fdb.cz/)

nikolska Labutí jezero - 19.12.1935, Jelizaveta Nikolská(Odetta )
Portrét J. Nikolskej      Labutie jezero – 19.12.1935, Jelizaveta Nikolská

Okrem sochy Primabalerína sa Nikolská objavila vo výtvarnom umení viackrát:

pico tanecnicM. (Pico) Picaud: Plaketa           F. Drtikol: Tanečnice

Emanuel Kodet

Český sochár, maliar a grafik sa narodil 23. marca 1880 v Pelhřimově. Vytvoril plastiky pre novostavbu budovy pražskej Filozofickej fakulty UK a taktiež alegorické reliéfy Obchod a Priemysel na viedenskej Živnobanke. Jeho životným dielom sa stala obrovská postava husitského vodcu Jána Žižku v Sudoměře. Tento 16 metrový monument dominuje krajine od roku 1925. Vytváral aj sochy svojich súčasníkov, napr. spomínanej primabaleríny Jelizavety Nikolskej. Po vzniku Československej republiky v roku 1918 vytvoril veľa pamätníkov, okrem iného aj so sokolskou tematikou. Vytvoril tiež veľa sôch v štýle art deco, ktoré sú dodnes vo svete cenené. Zomrel v Lučanech u Jablonce nad Nisou 4. februára 1954. (Zdroj: http://cs.wikipedia.org/)

kodet 6619_nF9shsPortrét E. Kodeta                                E. Kodet so sochou J. Nikolskej

Památník Jana Žižky u Sudoměře

E. Kodet: Pamätník Jana Žižky u Sudoměře (1925)

Emanuel Julian Kodet - Pierot

E. Kodet: Pierot (1940)

Zdroj info a foto:

http://www.asociace.com/, http://www.lidovky.cz/, http://www.sberatel.com/, http://www.arcadja.com/, http://www.artplus.cz/, http://archiv.narodni-divadlo.cz/, http://www.fdb.cz/

Pridaj komentár